Med åren får vi gärna lite bruna fläckar och röda små blodkärl i ansiktet dels beroende på hudens  åldrande, men även pga solljuset vi blir exponerande för under vårt liv. Hur mycket vi får får beror på dels gentiken men även hur vi har skyddat oss ifrån sol och kyla, Detta är en fantastiskt bra behandling som gör att man får en fräschare hud och ser därför lite yngre ut. Orsaken t detta beror troligen på koallagen stimulering och att fläckighetetn försvinner. Dr Agneta och SSK Jenny kan hjälpa dig med detta genom 1-3 behandlingar med IPL. Behandlingarna görs med minst  1 månads intervall, men det är inget problem att vänta längre.

Intensiv Pulsad Ljusbehandling av godartade solskador

Intensiv pulsad ljusbehandling har vi erfarenhet av sedan 1995. Vi har använt detta ofarliga ljus i behandlingarna av bl.a. blodkärl, pigment och solskador. Ljuset medför att kärlet koagulerar och drar ihop sig och tillbakabildas samt att ytligt  pigment försvinner . Man behöver cirka 1-3 behandlingar, allt beroende på kärlens kaliber och djup i huden. 

Före behandlingen

Det är ytterligt viktigt att man inte solat minst 4 veckor innan behandlingen. Behandlingen fungerar inte på mörkare hudtyp, t.ex. mörk asiatisk eller afrikansk hud. Man får inte heller  vara solbränd för då finns det risk för kvarstående "fotavtryck" ifrån kristallen på handstycket. Före behandlingen c:a 1-1½ timma, kan Du att ta smärtstillande läkemedel innehållande Paracetamol, t.ex. 2 tabletter Panodil eller Alvedon á 500 mg, (ej Acetylsalicylsyra). Man kan även sätta på lokal bedövningskräm EMLA 1-2 timmar före behandlingen . Finns receptfritt på apoteket.

Behandlingen

Man sätter på gel och därefter för man en kristall över huden. Det känns som ett värmande stick som snabbt går över. Skyddsglasögon används alltid vid denna form av behandling men man kan ändå uppleva blixtljuset som lite obehagligt, men det är inte ett farligt ljus. 

Efter behandlingen

Direkt efter får man en svullnad och en rodnad som stannar kvar ungefär 3-5 dagar. Kärlen kan ibland bli mera blåaktiga när de koagulerar. Efter några timmar kan det brunfläckiga pigmentet nästan lägga sig på ytan så att man ser lite smutsig ut. Var inte orolig det försvinner efter cirka 1-2 veckor. Du får täcka med make up eftersom det inte är några sår. Kontakta gärna auktoriserad hudterapeut för utprovning av täckande make up, Det går bra att kyla ner det behandlade området något med is eller liknande om behov finnes. Sov gärna med flera huvudkuddar under natten eftersom det ibland blir en kraftig svullnad på morgonen efter behandlingen. Den eventuella svullnaden brukar gå ned under nästföljande dag. Skulle det mot all förmodan uppstå en blåsa så kyl och sätt på en Dermovat kräm (kortison ) eller kontakta oss. Solskador och hudstruktur förbättras klart efter dessa behandlingar och man får ett fräschare utseende, som ett bonus. Det är minimal risk för pigmentförändringar efter, men för säkerhets skull undvik direkt sol i 3 månader efteråt. Använd solskyddsfaktor 50 mot UVA o UVB.

 Hur länge behandlingen fungerar är individuellt och beror på bl a hur du skyddar dig ifrån sol. Vi rekommenderar solskyddsfaktor 50 och bredskärmad hatt. Det är inga problem med att göra upprepade behandlingar eftersom ljuset inte är farligt 

I Ellipse produktblad kan du få se före o efter bilder och läsa lite mer om den typ av behandling vi erbjuder för solkskadad hud, du hittar länken här