SMULTRONMÄRKEN.

Hemangiom - kärt barn har många namn.

Hemangiom kallas också för smultronmärke eller jordgubbsmärke. Det är en liten kärltumör, som vanligtvis inte finns vid födseln, men som några veckor senare noteras som en liten röd fläck som sakta växer och blir upphöjd som en liten tumör. Smultronmärken är inte cancer och utvecklas absolut inte till det!

Man kan ha en eller flera och de kan snabbt breda ut sig under första levnadsåret. De växer oftast i två faser omkring 2-4 månaders ålder och omkring 6-8 månaders ålder. Ibland kan de växa snabbt och då kan det bli svårläkta sårbildningar som är smärtsamma. Framförallt gäller det om smultronmärkena sitter genitalt och kring munnen.

10% av alla 1-åriga barn har någon typ av hemangiom på kroppen.

Oftast planar tillväxten ut vid 1-års ålder och under cirka 1 ½ år och framåt startar det spontana tillbakabildandet av blodkärlen. Blodkärlen ersätts successivt av fibrös fettvävnad. Denna process kan ta många år och börjar oftast centralt i smultronmärket. Det känns då mjukare och lättare att trycka ihop och det blir gråaktigt från att ha varit mörkrött. Till slut har man bara en liten röd upphöjd kant som även den klingar av. Det kan ta upptill 10 år innan märket helt är borta. Oftast blir det inga ärr men om det varit mycket stort och/eller sårigt kan huden vara ljusare och hudstrukturen ändrad med enstaka grova kärl kvar.

Det bästa är att inte göra någonting alls, men det behöver en specialist avgöra.

Oftast behöver det inte behandlas men det kan en specialistläkare inom detta område avgöra. Konsultera därför en hud- eller barnläkare med kompetens inom detta område så fort som möjligt. Då kan man förhindra att det blir några komplikationer när hemangiomet växer. ⁠

Vid följande tillstånd kan behandling vara nödvändigt:

  • Om smultronmärket växer väldigt snabbt och stör barnet exempelvis vid matintag, talutveckling eller rörelse av extremiteten.

  • Om det finns risk att smultronmärket växer vid ögonen så att det täpper för pupillen vilket gör att barnet inte får normal synutveckling. Det krävs endast ett ärtstort smultronmärke som trycker på hornhinnan för att det skall kunna bli ögonpåverkan i form av exempelvis skelning.

  • Sitter smultronmärket i ansiktet kan det finnas anledning att försöka påskynda den spontana involutionen - tillbakabildande på grund av omgivningens kommenterar och stirrande på ett tråkigt sätt både för patienten och för familjen. Detta kan påverka den psykosociala utvecklingen av barnet

  • Ibland har man många smultronmärken som kan sitta invärtes och då måste det göras ultraljudsutredning och en del blodprov bör tas för att se hur koagulationen fungerar.

Laser & Dermatologys grundare och klinikchef, Docent Agneta Troilius Rubin är en pionjär inom kärltumörer och laserkirurgi. Till oss kan ni komma för att få hjälp att bedöma ditt eller ditt barns hemangiom.

Behandling.

Oftast behövs ingen behandling. Vid ovanstående tillstånd bör man rådfråga en hudläkare eller barnläkare med erfarenhet av hemangiom och i vissa fall kan man behöva ha kontakt med en Multidisciplinär Kärlmissbildningsgrupp som består av läkare från olika specialiteter.

Ibland behandlar man med lokalt eller systemisk propranolol. Detta görs om smultronmärket växer snabbt och det finns fara att det kan bli kvarstående men för barnet. Om smultronmärket är väldigt tunt kan man försöka stoppa den spontana progressen med hjälp av ett par kärllaser- eller IPL behandling och eventuellt i kombination med lokalt propranolol.  Dessa behandlingar skall endast användas av experter.

Det bör betonas att all behandling sker i samråd med familjen. Kuratorskontakt kan rekommenderas om den psykosociala situationen för familjen är arbetsam.

Blir det svår sårbildning är detta smärtsamt och då behöver barnet smärtstillande medicin till exempel paracetamol (Alvedon eller Panodil mixtur) regelbundet. I sällsynta fall behöver barnet läggas in för hjälp med smärtlindring.

Är du osäker på vad du har och hur det kan behandlas?

Om du har eller tror att du eller ditt barn har ett hemangiom, boka alltid en konsultation först med vår Docent och Hudläkare för att få hjälp med diagnos och en eventuell behandlingsplan.

Konsultation Hudläkare (online eller på kliniken) - 1 200 kr