Rosacea kallas ibland för vuxen acne och det kan var ett nog så besvärligt tillstånd med röda kindor, näsor och finne liknande knottror i huden. Det kan bränna och blossa och ge mycket psyckosociala besvär, Dessvärre kan denna åkomma finnas i många år men den går att avhjälpa och lindra. Hudläkare Agneta Troilius Rubin kan hjälpa er med diagnos och medicinsk behandling (recept på krämer och eventuellt antibiotika tabletter)  samt med att stänga till de röda blodkärlen med hjälp av  IPL behandlingar. Även  SSK Jenny kan ge dig behandlingar med IPL. 

IPL = Intensiv Pulsad Ljusbehandling  av röda näsor och kinder 

Intensiv pulsad ljusbehandling har vi erfarenhet av sedan 1995. Vi har använt detta ofarliga ljus i behandlingarna av bl.a. blodkärl, pigment och solskador. Ljuset medför att kärlet koagulerar och drar ihop sig och tillbakabildas. Man behöver cirka 1-3 behandlingar, allt beroende på kärlens kaliber och djup i huden. 

Före behandlingen

Det är ytterligt viktigt att man inte solat minst 4 veckor innan behandlingen och  att du inte är solbränd i samband med behandlingarna för då kan du få avblekningar i form av kristallen som vi behandlar med. Behandlingen fungerar inte på mörkare hudtyp, t.ex. mörk asiatisk eller afrikansk hud. DFöre behandlingen c:a 1-1½ timma, kan Du att ta smärtstillande läkemedel innehållande Paracetamol, t.ex. 2 tabletter Panodil eller Alvedon á 500 mg, (ej Acetylsalicylsyra). Man kan även sätta på lokal bedövningskräm EMLA 1-2 timmar före behandlingen . Finns receptfritt på apoteket.

Behandlingen

Man sätter på gel och därefter för man en kristall över huden. Det känns som ett värmande stick som snabbt går över. Skyddsglasögon används alltid vid denna form av behandling men man kan ändå uppleva blixtljuset som lite obehagligt, men det är inte ett farligt ljus. Behandlingarna görs med minst  1 månads intervall, men det är inget problem att vänta längre. 

Efter behandlingen

Direkt efter får man en svullnad och en rodnad som stannar kvar ungefär 3-5 dagar. Kärlen kan ibland bli mera blåaktiga när de koagulerar. Du får täcka med make up eftersom det inte är några sår. Kontakta gärna auktoriserad hudterapeut för hjälp med rätt täckande make up, Det kan vara svårt att hutta din rätta färg själv. Det går bra att kyla ner det behandlade området något med is eller liknande om behov finnes. Sov gärna med flera huvudkuddar under natten eftersom det ibland blir en kraftig svullnad på morgonen efter behandlingen. Skulle det mot all förmodan uppstå en blåsa så kyl och sätt på en Dermovat kräm (kortison ) eller kontakta oss. Solskador och hudstruktur förbättras klart efter dessa behandlingar och man får ett fräschare utseende, som ett bonus. Det är minimal risk för pigmentförändringar efter, men för säkerhets skull undvik direkt sol i 3 månader efteråt. Använd solskyddsfaktor 50 mot UVA o UVB.

Hur länge behandlingen fungerar är individuellt och beror på din rosaceas karaktär, Det finns risk för att nya blodkärl kan komma igen om dina rosacea besvär fortsätter. Men då kan man upprepa behandlingarna.

IN ENGLISH

Rosacea is a chronic condition characterized by facial erythema (redness) and sometimes pimples.

It is a very common condition which for instance affects 5M people in UK, 16M people in USA, primarily skin types I and II, but also some III’s.

Laser & Dermatology offers the ability to treat Rosacea with a single IPL  pass. This treatment is not a permanent cure, though some patients have long term remission after a course of treatments.

see more www.ellipse.com.