Laser & Dermatology kan erbjuda behandlingar för patienter, företagsuppdrag samt workshops med följande tekniker i dagsläget.

  • Nyhet! Non Ablative Fractional laser som används för uppstramning av slapp hud, exempelvis rynkor kring munnen eller behandling av acne ärr.

  • YAG laser för vensjöar , spiders, venösa missbildningar

  • IPL: för hår, röda näsor och kinder, tar bort bruna sol- & åldersfläckar och acne. IPL står för Intense Pulset Light, och är därför tekniskt sett inte en laser utan är en alternativ teknik. Dr Troilius Rubin använder sig av Ellipse apparater. Du kan läsa mer på deras hemsida Ellipse.com.

  • CO2 Juvia

Vad är laser?

En laserstråle är ljus med speciella egenskaper. De viktigaste är att det är monokromt (ibland benämnt monokromatiskt) och koherent. Monokromt betyder att allt ljus i laserstrålen har exakt samma våglängd, det svänger exakt lika många gånger i sekunden (samma frekvens). Resultatet är att laserstrålen bara består av en enda färgnyans. Koherent betyder att här svänger allt ljus inte bara med samma frekvens, utan dessutom i takt. Detta innebär att man kan få en absorption av laserljuset i olika färger exempelvis röd eller brun färg alternativt absorption av vatten. Det blir en väldigt selektiv och skonsam behandling om man gör det rätt.

Vad är IPL?

IPL är ett intensivt pulsat ljus som består av flera våglängder som tillsammans i en prisma kan sprida ljus  och  som passerar det yttersta hudlagret och påverkar samt reducerar små fina kärl i ansiktet, rodnader, rosacea, solskadad hud, åldersförändringar, pigmenteringar och pigmentfläckar. Hudens nybildning till kollagen stimuleras och hudens åldrande motverkas. Huden får en jämnare ton och ger ett jämnare och slätare intryck.  

Hur fungerar det?

Ljuset passerar översta hudlagret utan att påverka eller skada detta. Ljusenergin omvandlas till värme och vissa färgade målområden såsom röda blodkroppar (hemoglobin) och pigment (melanin) reagerar på detta, finfördelas och transporteras bort.

Att tänka på

Solning utomhus eller i solarium skall undvikas fyra till sex veckor före och sedan under behandlingens gång. Mörkt pigment gör att behandlingen fungerar sämre.

Laser och IPL är inget farligt (cancerogent ljus) men skydds glasögon bör användas under behandlingen.

Koldioxid CO2 lasern

Koldioxidlasern är en kirurgisk laser som har funnits sedan 60-talet. Principen är att man förångar vattnet i vävnaden. Denna laser används bl.a. för att ta bort godartade kosmetiskt störande hudförändringar som sitter i ansiktet. Några exempel är syringom, talgkörtelhyperplasi, angiofibrom, aktiniska keratoser (förstadium till hudcancer) och en del upphöjda ärr.

Före behandlingen

Ca 1-1½ timma rekommenderas du att ta smärtstillande läkemedel innehållande paracetamol, t.ex. 2 tabletter Panodil eller Alvedon á 500 mg, (ej acetylsalicylsyra). Man kan även sätta på lokal bedövningskräm EMLA (recept fritt på apoteket)  1-2 timmar före behandlingen. Oftast räcker det med kontakt kyla som lokalbedövning (Cool Sense) innan behandlingen men annars ger vi  lokalbedövning i form av en injektion.

Efter behandlingen

Det behandlade stället kommer troligen att vätska i minst 1 vecka och då är det viktigt att hålla det rent minst en gång om dagen och gärna sätta på någon typ av sårsalva ex. LHP eller Microcid, som kan köpas receptfritt på apoteket. Det går bra att täcka med make up när huden har blivit torr. Det uppstår en rodnad som minskar gradvis under några månader allt beroende på hudtyp och lokalisation. Täck gärna det behandlade området med solskyddsfaktor 30 eller dylikt de närmaste månaderna efter behandlingen. Annars kan det vara risk för att det blir en ökad pigmentering eller att man bränner sig när man solar. Det viktigaste är dock att skydda det behandlade området för sol. Skulle det bli värmeökat, svullet eller om en nysmärta skulle tillkomma bör Ni kontakta oss, eftersom det kan vara tecken på en infektion i det behandlade området.

Klia aldrig på huden som har behandlats. Det kan orsaka sår eftersom huden där är mycket tunnare. Lätt klåda och en brännande känsla är normalt under läkningstiden. Mot klådan kan det också användas en ansiktslotion som kyls i kylskåp. Detta brukar ge en omedelbar lättnad.

Har behandlingen skett i ansiktet nära ögat, rekommenderas en extra huvudkudde till natten. Man kan även kyla ner området med lite is om det är svullet. Det slutliga läkningsresultatet kan bedömas tidigast 4-6 mån efter behandlingen. Kontakta oss om ni är oroliga!

Har du behandlats med CO2 lasern vill vi alltid att du läser igenom detta blad (pdf).