Ljus med IPL (Intensivt Pulsat Ljus) är ett helt ofarligt ljus som förstör hårsäckarna. Metoden är inte särskilt smärtsamt, eventuellt en lite värmande stickande effekt. 

Själva behandlingen sker med en ljusalstrande kristall som förs över de områden som skall behandlas. Det är minimal risk för biverkningar i form av ärr eller färgförändringar. Möjligen kan det vara lite rodnat efteråt, men detta sitter i endast ett par dagar.

Det är viktigt att inte vara solbränd i samband med behandlingarna, eftersom solbrännan gör att ljuset absorberas mera i den ytliga huden i stället för i hårsäckarna. Använd därför gärna solskydd före och i samband med behandlingarna, och flera månader efteråt.

Det krävs många behandlingar med 1-3 månaders mellanrum eller när håren kommer tillbaka. Antalet behandlingar är begränsat. Våra behandlingsresultat hitintills har varit lovande och har visat att håren minskar i tillväxthastighet, de blir ljusare och tunnare efter varje behandlingsomgång. Vi kan inte utlova att all hårväxt försvinner, men en klar förbättring kan vi lova. Observera att behandlingen inte medför att håren som kommer tillbaka blir tjockare, mörkare eller har snabbare tillväxt utan snarare tvärtom, men man kan ibland uppleva det så, eftersom man blir extra uppmärksam under behandlingstiden. Behandlingstiden är beroende på hur stort område som skall behandlas.

Tänk på detta vid behandling

  • Behandlingen är inte särskilt smärtsam men är du orolig går det bra att sätta på lokalbedövningskräm EMLA och ta 2 g paracetamol 1-2 timmar innan behandlingen.

  • Vid första besöket vill vi att du kommer till oss orakad. Därefter vill vi att du rakar området dagen innan behandling.

  • Du ska inte ha solad hud vid behandling.

  • Behandlingen fungerar inte på Hudtyp V o VI dvs brunsvart hud.

  • Intag inte medicin med guld i, i samband med behandlingarna.

Här kan du läsa mer om hårborttagning med IPL (pdf)

Lite om hår

Håret växer i cykler och i vissa perioder har man hårstrån som är sovande, och dessa perioder varierar beroende på om det är t ex ett ben, där det kan vara sovande i många månader eller om det är t ex mustaschområdet där det bara är sovande ett par veckor. Dessutom beror det på genetiska faktorer, dvs. arv efter föräldrar. Hårväxten beror på ålder, vikt, hormoner, diet, medicinering och ämnesomsättning samt sjukdomar.